Blog d'un estudiant de Magisteri

dimarts, 10 de novembre del 2009

Presentació amb Powerpoint

A la última classe de gestió vam treballar la transmissió de continguts a grups de persones mitjançant suports tecnològics, una pràctica molt habitual en l'educació.
La Loles ens va explicar la importància del bon ús del Powerpoint, així com les característiques d'un bon Powerpoint i les d'un de mal fet.

El Powerpoint és un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges, imatges predissenyades o importades des d'imatges de l'ordinador. Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació. Aquest tipus de presentacions sol ser molt cridaner i molt més pràctic que els de Microsoft Word.

Avantatges i desavantatges del Powerpoint

  • En quant als avantatges, podem dir que l’alumne sempre té a la pantalla una guia del que s’està dient, dels termes claus o de l’esquema. Permet incorporar imatges il·lustratives i crear esquemes de manera que és fa més intel·ligible la matèria. També podem inserir tota mena d’elements multimèdia com ara: imatge, so, vídeo, animacions, etc. i l’alumne té més facilitat per prendre apunts.
  • En quant als desavantatges, dir que moltes vegades hi ha massa informació en les diapositives i no es llegeix amb claredat. L’orador ja no explica o relata sinó que es limita a llegir la pantalla. Els colors i les formes es col·loquen en pantalla de forma indiscriminada sense atenir-se a cap ordre estètic ni utilitat. Hi pot haver un abús dels elements multimedial. El cas més clar seria la repetició indiscriminada de determinats tipus de sons. Si no hi ha un bon sistema de projecció, l’aula sempre estarà a les fosques amb el cansament que això provoca als alumnes...

Hi ha un seguit de trets que identifiquen un ús concret de les presentacions com una modalitat innovadora, com per exemple les presentacions que treballen en espais i moments que van mes enllà de la situació de classe formal, les presentacions que cerquen i provoquen la interacció professor/alumne o alumne/alumne o bé les presentacions que flexibilitzen el discurs de l’educador.

Per poder-ho treballar i posar-ho a la pràctica, una part de la classe va fer Powerpoints ben fets i l'altra en va fer de mal fets. D'aquesta manera vam poder comprovar la importància del bon ús d'aquest programa.

Amb la Sara, la Paula, l'Eulàlia i l'Albert en vam fer un de ben fet sobre la ONG Somriures de Bombai, on de forma esquemàtica i clara vam explicar l'organització, les característiques i la informació més rellevant d'aquesta.

Per tal de posar el PowerPoint al Bloc, hem descarregat el programa SlideShare, una aplicació web on es poden emmagatzemar presentacions de diapositives. Quan l'usuari 'puja' la presentació a SlideShare, es converteix en 'flaix'. Això vol dir que es pot veure des de qualsevol ordinador, simplement obrint una pàgina web. És un programa fàcil i molt còmode. Un cop ens hi hem registrat, totes les presentacions queden emmagatzemades al compte personal i sempre podem veure-les, canviar-les i compartir-les fàcilment mitjançant el codi de cada presentació. (Al costat de cada presentació hi ha un codi que es copia i s'enganxa a la pàgina web o blog que es vol mostrar).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada